23.6.2011

Klassikko: Pretty in Pink, eli miksi Andie tekee oikean valinnan

John Hughesin teinielokuvat ovat käsite. On ihmisiä, jotka eivät niitä tajua ja jotka pitävät niitä vanhanaikaisina ja epärealistisina. Ja sitten on meitä, jotka löytävät niistä itsensä ja muistavat niiden avulla aikuisenakin, miten kipeää kasvaminen tekeekään.


Pretty in Pink on jostain syystä Hughesin teinielokuvista se eniten parjattu, erilaisia mielipiteitä herättävät loppuratkaisunsa takia. Minulle se taas on The Breakfast Clubin jälkeen suosikki Hughesin tuotannossa. Pidän siitä huomattavasti paljon enemmän kuin Some Kind of Wonderful -elokuvasta, joka puolestaan on monien muiden mielestä näistä kahdesta kypsempi ja parempi.

Muistan, miten lapsena ihastuin Andien (Molly Ringwald) hahmoon, hänen tyyliinsä ja hänen olemukseensa. Ihailen sitä vieläkin, Andiessa on jotain tajuttoman makeeta ja samalla pehmeää ja feminiinistä. Ihailin sitä, miten määrätietoinen, itsenäinen ja vahva Andie oli, miten hän ei antanut kenenkään kävellä ylitseen. Hän on yhä suosikkini Molly Ringwaldin esittämistä hahmoista.

Olen katsonut tämän elokuvan todella monta kertaa miettien tarkasti, haluaisinko minä loppuratkaisun olevan toisenlainen. Haluaisinko nähdä Andien tajuavan yhtäkkiä olevansa rakastunut parhaaseen ystäväänsä Duckieen (ihana John Cryer) ja antavan pakit Blanelle (Andrew McCarthy)? Vastaus on, että ei. Minusta Andie tekee oikean valinnan. Niin kultainen ja ihana kuin Duckie onkin, Andie ei missään vaiheessa näe häntä muuna kuin ystävänä. Hän ei milloinkaan edes anna Duckien ymmärtää, että jotain voisi joskus tapahtua heidän välillään. Duckien ihastus on voimakasta, mutta ilmiselvän yksipuolista. Ja niin se vain on, että rakkaussuhteeseen tarvitaan kaksi. Se, että vain toinen on ihastunut vaikka kuinka palavasti tahansa, ei riitä.

Blane puolestaan mokaa Andien suhteen todella pahasti, kun antaa ystäviensä painostuksen tulla heidän väliinsä. Mutta hänen katumuksensa on aitoa ja vilpitöntä. Hän hyvittää tekonsa ja osoittaa todella olevansa erilainen kuin paskamaiset kaverinsa. Ymmärtäisin enemmistön nyrpeän suhtautumisen Andien valintaan jos hän esimerkiksi valitsisi kamalan Steffin (James Spader) Duckien sijaan. Mutta hän ei niin tee, vaan osoittaa Steffille paikkansa.

Sitäpaitsi, eikö juuri se että erilaisista sosiaalisista ympyröistä kotoisin olevat Andie ja Blane päätyvät yhteen tee loppuratkaisusta rajoja rikkovaa? Mikäli Andie olisi valinnut Duckien, olisi se mielestäni paljon sovinnaisempi ratkaisu ja viestittäisi yleisölle, että paras ratkaisu on pysyttäytyä omiensa joukossa eikä yrittää seurustella vieraista piireistä tulevien kanssa. Tällainen ratkaisuhan nähdään Some Kind of Wonderful -elokuvassa, kun pahvi Keith (Eric Stoltz) saa yhtäkkiä salamaniskun päähänsä ja tajuaakin rakastavansa parasta ystäväänsä Wattsia (Mary Stuart Masterson) eikä kultaista ja suloista, vaikkakin epävarmaa Amandaa (Lea Thompson). Olin todella pettynyt tähän loppuratkaisuun, etenkin kun se tuli täysin puun takaa.


Blane ja Amanda eivät ehkä ole niitä stereotyyppisiä päähän potkittuja erilaisia nuoria kuten Duckie ja Watts, mutta ei heilläkään helppoa ole. Monessa mielessä he ovat ainakin minusta paljon samaistuttavampia hahmoja, sillä kukapa ei olisi teini-ikäisenä joskus mennyt porukan painostuksesta mukaan typeriin juttuihin silkasta epävarmuudesta? En minä ainakaan sen ikäisenä aina uskaltanut pukeutua niin kuin olisin oikeasti halunnut tai tehdä monia asioita, jotka salaa kiinnostivat siinä pelossa, mitä kaverini ja perheeni sanovat. On helppo esittää samaistuvansa Duckien ja Wattsin kaltaisiin rohkeisiin ulkopuolisiin, paljon vaikeampaa on myöntää olevansa tai olleensa joskus epävarma ja pelokas kuten Blane ja Amanda.

Ja siksi Andie tekee minusta oikean valinnan. Hän valitsee sen, jota rakastaa oikeasti, eikä sen jota hänen kaikkien muiden mielestä tulisi rakastaa. Sitäpaitsi, Duckie päätyy yhteen Kristy Swansonin kanssa joten ei hänellekään huonosti käy. :-)

5 kommenttia:

 1. Mua aina suututtaa tuo loppu, vaikka ihan hyvin perustelit, miksi valinta on oikea. :) Not another teen moviessa on hyvin parodioitu Duckien hahmoa.

  Oma suosikkini Hughesin leffoista on ehdottomasti 16 candles, missä Molly on myös ihanassa roolissa.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi18:22

  Minua ärsyttää tässä elokuvassa se, kuinka Andie on mukamas kaikkien mielestä köyhä ja sitä surkutellaan koko elokuvan ajan. Teini-ikäinen omakotitalossa asuva tyttö, jolla on mukava työpaikka ja oma auto - onpa köyhää.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Se Andien koti on kyllä aika murju, ja auto myös. Hänen vaatteensa ovat kaikki kierrätystavaraa eikä siitä osa-aikaisesta duunista pienessä levykaupassa varmaan paljoakaan makseta. Minusta itse asiassa Andien varallisuustilanne on aika realistisesti kuvattu, ottaen huomioon että USA:ssa auton ostamiseen ei isoja rahoja tarvita.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi11:38

  Tottahan tuokin on. Kaikki on suhteellista - minusta Andiella meni ihan mukavasti, mutta kultalusikka suussa syntyneiden mielestä hän tietysti on surkean köyhä.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi19:47

  Hehe, jopas oli puolustuspuhe :)

  Juttu on näin: Andrew McCarthy aiheuttaa minussa yhh-väristyksiä, Duckie saa hymyn huulille -> tietysti Andien pitäisi valita Duckie eikä tönkkö ja kaiken saanut Blane.
  Pidemmällä tähtäimellä on vaikea sanoa, kummasta tulisi kestävämpi suhde. Sekin on selvää, ettei parasta ystävyyttä kannata sohaista jos ei ole täysin varma asioista.

  Minusta Blane nyt vain ei ole minkään näköinen, ja siihen Andie kuitenkin kiinnittää huomion alunperin, ei mihinkään muuhun. Siksi Andie tekee väärän valinnan.

  (Duckiekaan ei ole toki mikään unelmieni heeros, vaikka onkin supertyylikäs dandyjäbä ^^.)

  Hughes meni itse naimisiin oman high school sweetheartinsa kanssa todella nuorena, osti omakotitalon ja perusti perheen kun toiset vasta aloittelivat yliopisto-opintojaan.

  Hughesin oma lopetus elokuvalle, aka Andien ja Duckien yhteensaattaminen, on kenties vahvan omaelämäkerrallista toiveajattelua.
  Best friends become best couple etc.

  Tämä on myös oma Hughes-suosikkini, Breakfast Club ja Some Kind of Wonderful tulevat heti perässä <3.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails