28.6.2011

MovieMonday #5 - Päässäni soi ja soi ja soi

Tämän viikon Movie Mondayn aiheena ovat soundtrackit. Musiikki on olennainen osa elokuvaa, se voi joko nostaa elokuvan uusiin ulottuvuuksiin tai pilata sen. Joskus jopa keskinkertainen elokuva tuntuu hieman paremmalta jos siinä on hyvä musiikki.

Hienoja elokuvasoundtrackeja ja elokuvasäveltäjiä on paljon. Ennio Morriconen upeat kappaleet ovat saumaton osa Sergio Leonen elokuvia ja Henry Mancini on jo osa kulttuurihistoriallista yleissivistystä. Useiden elokuvien tunnuskappaleet ovat nousseet ikivihreiksi klassikoiksi, jopa siinä määrin että monet eivät edes muista niiden olevan alun perin elokuvasta lähtöisin.

The Matrix, Unelmien sielunmessu, Dancer in the Dark, siinä vain muutamia elokuvia joiden musiikki on vähintään yhtä olennainen kuin itse elokuvakin.

Joskus käy jopa niin, että sinänsä keskinkertainen elokuva omaa loistavan musiikin, ja soundtrackista tulee kulutetumpi kuin elokuvasta. Minulla on tähän haasteeseen lukuisia ajatuksia vastaukseksi, mutta päätin valita hieman yllättävän vaihtoehdon elokuvasta, joka ei todellakaan ole jäänyt elokuvahistoriaan.

The X-files elokuva oli ilmestyessään tälle X-fiilille melkoinen tapaus. Mulder ja Scully valkokankaalla! Ehkä jopa pussaamassa! Alieneita! Salaliittoteorioita! Mahtavuutta! Valitettavasti itse elokuva oli varsin keskinkertainen, mikä ei näin jälkikäteen ajateltuna ollut mikään ihme. Olihan sarjakin jo tuolloin parhaat päivänsä nähnyt. Mutta elokuvan musiikki osoittautuikin poikkeuksellisen hyväksi kattaukseksi. Nyt en puhu Mark Snown scoresta, vaan itse soundtrackista.


Soundtrackin aloittaa Mike Oldfieldin hieno Tubular X ja lopettaa The Dust Brothersin mahtavasti soiva versio sarjan ikonisesta tunnusmusiikista. Väliin mahtuu alkuperäisbiisejä muun muassa Foo Fightersilta, The Curelta, Better Than Ezra -yhtyeeltä, Sarah McLachlanilta sekä Noel Gallagherin kylmiä väreitä aiheuttava instrumentaalibiisi Teotihuacan.

Itse elokuvaa en ole jaksanut aikoihin katsoa, mutta muutamia vuosia sitten tämä soundtrack soi soittimessani taajaan. Taidanpa taas pistää sen pyörimään.

3 kommenttia:

 1. Voi vitsit olin aivan unohtanut tämän!!! <3

  VastaaPoista
 2. Anonyymi10:28

  Multa on tän musiikki mennyt oikeastaan kokonaan ohi! Oon vaan katsonut varmaan Mulderia?

  VastaaPoista
 3. Tämä on oikeasti aika hyvä levy, miltäköhän elokuva maistuisi monen vuoden jälkeen?

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails