16.8.2011

Movie Monday #12 - Parhaista parhain

Movie Monday kyselee tällä viikolla lempinäyttelijän perään.

Tämä on minulle vaikea haaste, sillä minulla ei ole koskaan ollut yhtä lempinäyttelijää. Kuten ei myöskään lempikappaletta, -elokuvaa, -artistia, -bändiä tai muuta vastaavaa. Pidän monista eri asioista, kustakin eri syistä.

Mutta jos pitäisi valita yksi jo edesmennyt näyttelijä, joka saa aina mielenkiintoni heräämään ja joka ei ole toistaiseksi pettänyt kertaakaan, valintani osuu yhden lempikappaleeni aiheeseen:

Bette Davisiin

En loppujen lopuksi ole nähnyt kovinkaan montaa Bette Davisin tähdittämää elokuvaa. Mutta ne, jotka olen nähnyt (Mitä tapahtui Baby Janelle?, Now, Voyager) ovat tehneet vaikutuksen. Davis esitti usein hankaliksi, itsepäisiksi, ilkeiksikin miellettyjä hahmoja, jotka tiesivät mitä halusivat ja ottivat sen keinoja kaihtamatta. Mutta hän teki sen sellaisella tyylillä, ettei näistä hahmoista voinut olla pitämättä edes jollakin tasolla. Davis oli kuulemma myös yksityiselämässä aikamoisessa suorasukaisen, teräväkielisen ja perfektionistisen naisen maineessa. Hän ei ehkä ollut se kultainen, suloinen, pehmeä, kiltti naapurintyttö jollaista naisihannetta Hollywood yrittää meille vieläkin syöttää, mutta vahvana, määrätietoisena, itsenäisenä mutta silti ehdottoman feminiinisenä ja tyylikkäänä naisena hän on aikalaisensa Katharine Hepburnin tavoin yhä tänäkin päivänä kiistaton esikuva naisille.


3 kommenttia:

 1. Baby Janen lisäksi toinen Davis suosikkini on All about Eve, upea elokuva!

  VastaaPoista
 2. Hyvä valinta, Bette Davis on huippu ainakin Baby Janessa!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi19:20

  Vahva ja ajaton nainen mutta myönnän suoraan että olen nähnyt naisen leffat joskus nuoruudessa, en muista niitä juuri mitään enää..

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails