30.8.2011

MovieMonday #14 - "I eat Green Berets for breakfast"

Leffamaanantaissa huudellaan tällä viikolla suosikkitoimintaleffojen perään. Tai oikeammin testosteronia pursuavien toimintaelokuvien perään, kaikki toimintaleffat kun eivät pursua testosteronia. Joistakin löytyy jopa vähän estrogeeniakin. :-)

Olen aina pitänyt toimintaelokuvista. Se on lajityyppinä siinä mielessä samanlainen kuin kauhuelokuvat, että siinä on äärettömän helppo mennä siitä mistä aita on matalin. Aivoton ja tyhmä rymistely ei ole koskaan ollut mieleeni, mutta ajatuksella tehty tiukka toimintapaketti uppoaa minuun aina.

Myrskyn ratsastajat (Point Break, USA 1991) on tiukkaa toimintaa alusta loppuun, 100% adrenaliinia kuten sen mainoslausekin sanoo. Mutta vaikka sen pääosissa ovat miehet, se ei kuitenkaan ole mitään machopullistelua, päinvastoin. Kyseessä on yllättävänkin tarinavetoinen elokuva moraalista, lojaaliuudesta, rakkaudesta ja ystävyydestä. Tämä on niitä elokuvia, jotka katson aina kun ne tulevat televisiosta ja joihin en varmaan ikinä kyllästy.Toimintaelokuvista puhuttaessa en voi myöskään sivuuttaa toista Keanu Reevesin tähdittämää action-pläjäystä, jonka näin aikoinaan elokuvateatterissa peräti neljä kertaa. Speed (USA 1994) nappasti tuolloin teini-ikäistä tyttöä suoraan selkärangasta ja vei mukanaan huimalle ajelulle. Uusintakatselut vuosia myöhemmin eivät ole tuoneet ihan samanlaista fiilistä, mutta loistava toimintaelokuva tämä joka tapauksessa on.
Unohtaa ei myöskään sovi 1980-luvun klassikkoja, kuten Die Hardia, Predatoria ja Terminaattoria sekä jälkimmäisen ensimmäistä jatko-osaa. Hienoja lajityyppinsä edustajia kaikki.

Mutta entä se hölmö action-rymistely? Siinä ei taida olla Arnold Schwarzenneggerin voittanutta. Kuvernaattorin yksi helmistä on kylmän sodan tuonne puolen jäänyt Commando (USA 1985), mutta oma suosikkini sieltä aivottomimmasta päästä taitaa kyllä olla Juokse tai kuole (The Running Man, USA 1987). Arska tiukoissa keltaisissa trikoissa, mahtavan reaganilainen tulevaisuudenkuva, käsittämättömän vanhentunut arvomaailma ja one-linereita niin että heikompia hirvittää. Ei tarvinne sanoa enempää.

7 kommenttia:

 1. "Here's Sub-Zero! Now plain Zero!" :D

  VastaaPoista
 2. Voi ei, oonkohan mä ees nähnyt tota The Running Mania!? Mä viihdytyn Arska-leffoista :) Muut sun valinnat on kyllä ihan huippuja! Joskin Predator sai mut näkemään painajaisia monta vuotta. Olin aika pikkanen kun näin sen.

  VastaaPoista
 3. The Running Man on legendaarinen. Se perustuu Stephen Kingin tarinaan, mutta en ole lukenut sitä.

  VastaaPoista
 4. Mä en ois ajatellut Point Breakia action-leffana, mutta taitaahan se sellainen olla! Ja ihan huippu onkin <3

  VastaaPoista
 5. Point Break ja Speed ovat molemmat huippuja ja omia suuria suosikkejani actionleffoissa. Olin kova Arska-fani nuorena ja niin Predator kuin Running Mankin ovat omalla listallani korkealla :) nyt pitäisi vaan itsekin valita se ykkönen!

  VastaaPoista
 6. Sivustakatsoja mainitsi omassa postauksessaan elokuvan, jonka olin tyystin unohtanut suosikeistani: Pako New Yorkista. Aivan mahtava toimintaleffa, Snake Plissken on äijä!

  VastaaPoista
 7. Hyviä valintoja, varsinkin Point Break ja Speed, sillä niistä pidän itsekin paljon ja Speed olikin ensimmäinen elokuva, jossa Keanu Reevesin sitten näin ja Matrixinkin aikoinaan katsoin läpi sillä asenteella, että "Tuo on se tyyppi, joka oli Speedissä".

  Running Manista sen sijaan en oikein saanut otetta edellisellä katselukerralla. Kirja oli parempi (no ylläri, että mä sanon näin) ja siitä oli otettu lähinnä hiven lähtöideasta ja lähdetty viemään sitä ihan omaan suuntaansa. Kirjassahan on vain tämä yksi tyyppi, jota kaikki jahtaa pitkin maita ja mantuja tv-ohjelmassa ja oli aika nihilistinen ennustus tosi-tv:stä, jota tarina kirjoitushetkellä ei edes tunnettu. Tääkin leffa pitäisi kyllä katsoa jossain vaiheessa uusiksi.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails