31.8.2011

Piilomainonta ja leffablogi

Bisquits kirjoitti erittäin hyvän kirjoituksen tuosta ikuisesta harmaasta alueesta, eli piilomainonnasta ja nimenomaan piilomainonnasta blogeissa. Missä menevät piilomainonnan rajat? Bloggaajat saavat jonkun verran ilmaisia tuotteita joko omaksi tai lainaan. Niistä kirjoitetaan, niitä arvostellaan ja kokeillaan, mutta usein ei muisteta tai viitsitä mainita tuotteen olevan jostain saatu.

Rupesin miettimään tätä asiaa kaltaiseni elokuva-, TV-, ja populaarikulttuuribloggaajan kannalta. Mekin käymme katsomassa elokuvia lehdistönäytöksissä ja saamme DVD- ja Blu-Ray -julkaisuja arvosteltavaksi. Itse en ole näissä yhteyksissä maininnut arvostelun yhteydessä kyseessä olevan lehdistönäytöksessä katsotun elokuvan tai tuotantoyhtiöltä saadun ilmaiskappaleen. Mutta, kuten Bisquits huomautti, kyllä ne arvostelukappaleetkin ovat ihan yhtä lailla tuotteita niin kuin meikit, vaatteet, kulutuselektroniikka tai muu vastaava.

Minulle ei olisi mikään ongelma mainita kirjoituksen yhteydessä jos arvostelemani elokuva on tuotantoyhtiöltä saatu arvostelukappale tai muu vastaava. Lehdistönäytöksistä ei mielestäni tarvitse mainita erikseen, ne kun eivät ole millään tavalla erikseen bloggareille järjestettyjä näytöksiä.

Mitä mieltä lukijani ovat? Pitäisikö leffabloggareiden mainita selvästi katsomamme elokuvan lähde, mikäli jotain mainittavaa on? Mikä olisi teidän mielestänne hyvän tavan mukaista?

7 kommenttia:

 1. Ei todellakaan tarvitse mainita. Enkä ehkä jaksais lukeakaan "joka postauksessa", että Kävin katsomassa tämän leffan, jonka kustansi tuotantoyhtiö.... Tuskin vaikuttaa elokuvan arvosteluun onko ilmanen vai ite maksettu. Nih. :)

  VastaaPoista
 2. Entä jos kompromissina laittaisit asiasta tietoa tuonne kuka-osioon tms, niin ei tarvitsisi joka postauksessa?

  VastaaPoista
 3. Ei munkaan mielestä tarvitse mainita. Oletan että jokainen kuitenkin sanoo elokuvasta rehellisen mielipiteensä, eikä anna leffalle viittä tähteä, vain jotta muutkin menisivät sen katsomaan.

  VastaaPoista
 4. Munkaan mielestä ei tarvitsisi mainita. Ovathan elokuvat, musiikki yms. niin sanottua aineetonta hyvää, vaikka DVD't itsessään materiaa toki ovatkin. Toki jos arvostelukappaleesta haluaa kiittää jotakuta, niin hyvä, mutta etenkään lehdistönäytösjuttuja ei musta tarvitse kertoa.. Koska en tosiaan minäkään usko, että kukaan kirjoittaisi pitäneensä elokuvasta ihan vaan siksi, että on saanut siitä ilmaisen arvostelukappaleen :D

  Ehkä tuollainen yleinen maininta kuten AnneVee ehdotti, vois toimia.

  VastaaPoista
 5. Onko leffablogin lukijalle oikeasti mitään hyötyä tietää se, missä arvosteltava elokuva on katsottu? Onpa se sitten katsottu pressinäytöksessä tai maksullisessa normaalinäytöksessä, ilmaiseksi saadulta/lainatulta arvosteludvd:ltä, itse ostetulta tai vuokratulta, kirjastosta lainatulta tai netistä laillisesti tai laittomasti ladatulta. Eihän oikeiden julkaisujen arvosteluissakaan mainita, että tämä elokuva on saatu arvostelukappaleena levittäjäfirmalta.

  Elokuvien ja vaikkapa kosmetiikan vertaaminen toisiinsa ei minusta oikein toimi. Meikkejä, vaatteita yms yleensä esitellään blogeissa, kun taas elokuvia arvostellaan. Sehän voi siis toimia elokuvalle negatiivisena mainoksena, kun bloggari antaa yhden tähden.

  Ainakin itse kirjoitan arvosteluni ihan säälimättä eli vaikka kuinka olisin ilmaiseksi jonkun elokuvan nähnyt, jos se on paska niin myös sanon sen. Ja tähdityksissä se näkyy myös, ilman armoa.

  VastaaPoista
 6. Olen kieltämättä kallistumassa sille linjalle, että tähänastinen linja on paras. Minäkin olen tosiaan ihan säälimätön arvosteluiden kanssa, riippumatta siitä mitä kautta olen saanut elokuvan nähtäväkseni.

  Jos joku taho joskus lähettää minulle jonkin oikean tuotteen esiteltäväksi, tulen tietenkin mainitsemaan sen alkuperän selkeästi.

  Mutta Annen ehdotus on hyvä, yleinen maininta siitä että jotkut arvostelemani elokuvat ovat arvostelukappaleita tuolla Kuka?-sivulla riittäköön.

  VastaaPoista
 7. Leffat tosiaan on munkin mielestä vähän eri asia kuin puhtaat tuotenäytteet tai tavaralahjat. AnneVeen ehdotus toimis mustakin luontevimmin:)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails