13.9.2011

John Favreau: Cowboys & Aliens (USA 2011)

Villi länsi. Pyssyjä. Hevosia. Intiaaneja. Miehet ovat miehiä ja naiset herkkiä. Tai no, ei ihan. Avaruusolentoja. Aivan oikein. Lehmipaimenia ja avaruusolentoja. Lehmipaimenet taistelevat avaruusolentoja vastaan. Kuulostaa niin tyhmältä, että siitä tehty elokuva voisi olla tolkuttoman huono ja ärsyttävä. Mutta niin vain Iron Man -elokuvatkin ohjannut John Favreau saa tämän toimimaan.

Vuonna 1873 muukalainen (Daniel Craig) herää aavikolta. Hän ei muista mitään, ei edes omaa nimeään, ja hänen ranteessaan on outo metallinen laite joka paljastuu myöhemmin aseeksi. Mies hakeutuu lähimpään kaupunkiin, kituvalle kaivospaikkakunnalle jota pitää pystyssä herra Dolarhyde (Harrison Ford) ja hänen karjalaumansa. Kaupungissa asuu myös Ella (Olivia Wilde), joka tietää muukalaisesta enemmän kuin aluksi paljastaa. Muukalainen osoittautuu etsintäkuulutetuksi rikolliseksi, mutta ennen kuin liittovaltion sheriffit ehtivät viedä häntä oikeuden eteen, avaruusoliot hyökkäävät kaupunkiin. Oliot eivät ole valinneet kohdettaan sattumanvaraisesti, sillä kaupungissa on kuin onkin kultaa ja sitä ne haluavat. Ne myös sieppaavat ihmisiä kokeisiinsa ja sitähän kaupunkilaiset eivät voi sallia. Alkaa tiukka ja jännittävä taistelu ihmishenkien ja rakkaimpien puolesta.

Cowboys & Aliens perustuu Scott Mitchell Rosenbergin luomaan, Fred van Lenten ja Andrew Foleyn kirjoittamaan sekä Dennis Caleron ja Luciano Liman piirtämään sarjakuvaromaaniin, joka ilmestyi vuonna 2006. En valitettavasti ole lukenut sarjakuvaa, mutta voin uskoa että tarina toimii myös tässä muodossa hyvin. Elokuva ainakin yhdistää toimintaa ja juonta hyvin sulavasti niin, että katsoja viehättyy visuaalisesta vaikutelmasta mutta myös tarina jaksaa kantaa loppuun asti. Toki joukkoon mahtuu myös hieman tarpeetonta romantiikkaa ja hölmönpuoleisia kliseitä kuolleista rakastetuista ja muusta joutavanpäiväisestä, mutta ei niin että se olisi ärsyttänyt liikaa. Daniel Craig on omimmillaan juuri tällaisessa toimintaroolissa ja vanha yrmy Harrison Ford sopii myös elokuvaan kuin valettu.

Cowboys & Aliens ei ehkä ole vuoden elokuvatapaus sinänsä, mutta se on ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaimpia fantasia- ja toimintaelokuvia.


3 kommenttia:

 1. Oon sillai Daniel Craigin takia harkinnut meneväni tämän katsomaan. Ehkä nyt siis pitäis.

  VastaaPoista
 2. Suosittelen kyllä!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi20:39

  Oho, nyt heräsi kiinnostus! Eniten haluaisin kyllä lukea sarjakuvan, mutta kyllä tämänkin voisi sitten iltojen ratoksi DVD:ltä katsella o/.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails