8.9.2011

Vielä ehtii: Totuuden miekka

Äitiysloman ensimmäinen kuukausi ennen lapsen syntymää ja vauvan ensimmäiset pari-kolme elinkuukautta ovat mielenkiintoista aikaa. Aluksi nauttii vapaudestaan, sitten suorittaa äitiyttä rutiininomaisesti kunnes hommaan alkaa tulla jonkinnäköistä tolkkua. Tuolloin ei voi hirveästi keskittyä mihinkään suurta ajattelua vaativaan puuhaan. Elokuvat ja TV-sarjatkin valikoituvat lähinnä esitysajan mukaan ja sen, voiko niitä katsoa samalla kun imettää.

Tähän saumaan osui keväällä Nelonen Kino -kanavalta tullut Totuuden miekka (Legend of the Seeker, USA 2008–2010). Nyt sarja on alkanut Nelosella, jossa se on haudattu jonnekin puolenyön jälkeen. Mutta Nelonen Kino esitti sitä joka päivä kello 11 ja kello 17, eli juuri Karhunpennun päiväunien ja syötön aikoihin. Ja voi pojat, sen parempaa äitidementia-imetyssarjaa saa hakea!


Sarja perustuu Terry Goodkindin romaanisarjaan, josta muutamat fantasiaa harrastavat ystäväni ovat puhuneet vain hyvää. Ymmärtääkseni sarjassa on kuitenkin otettu aikamoisia vapauksia alkuperäismateriaalin suhteen. Richard Cypher (Craig Horner) on tavallinen paimen, jonka kohtalona on kuitenkin tulla suureksi Etsijäksi ja pelastaa maailma pahalta tyranni Darken Rahlilta (Craig Parker). Hänet valitsee tähän tehtävään suuri velho Zeddicus Zu'l "Zed" Zorander (Bruce Spence), antamalla Richardille salaperäisen, suuria taikavoimia omaavan totuuden miekan. Matkaan liittyy Tunnustajaäiti Kahlan Amnell (Bridget Regan), joka hänkin omaa huomattavia voimia ja jolla on aivan oma kohtalo täytettävänään. Myöhemmin joukkoon liittyy myös Darken Rahlin entinen sotilas Cara (Tabrett Bethell).

Richard ja Kahlan tietenkin rakastuvat, mutta molempien kohtalo asettuu heidän rakkautensa täyttymyksen tielle. Kahlan on Tunnustaja, ja kaiken lisäksi vanhin eli Tunnustajaäiti. Hän voi saattaa ihmisiä valtaansa pelkän kosketuksen ja katseen avulla ja näin tehdä heistä oman tahtonsa alaisia. Tätä valtaa on helppo käyttää väärin, ja siksi Tunnustajia sitovat hyvin tiukat eettiset periaatteet, joita Kahlanin pitää Tunnustajaäitinä valvoa. Heidän voimissaan on kuitenkin kaksi isoa kompastuskiveä. Suuttuessaan he voivat joutua täysin silmittömän raivon valtaan joka imee heidät kokonaan mukaansa ja laantuu vasta suuttumuksen laantuessa. He eivät myöskään voi koskaan valita puolisokseen ja lastensa isäksi rakastamaansa miestä, sillä rakastelun aikana Tunnustaja ottaa kumppaninsa valtaansa. Tunnustajan valta päättyy vasta kun Tunnustaja kuolee. Tunnustajan vallan alla oleva henkilö on täysin hänen lumouksensa alla, vailla omaa tahtoa tai kykyä ajatella. Niinpä Tunnustajat eivät periaatteesta valitse puolisoikseen kunniallisia miehiä. Richardin kohtalo taas ei ole enempää tai vähempää kuin maailman pelastaminen, eikä se salli hänen joutuvan kenenkään valtaan tai perustavan perhettä. Näin nämä kaksi rakastavaista riutuvat täyttymättömän, mutta henkiseltä tasoltaan vahvan rakkauden kourissa.

Sarja on riemastuttavan korni kokoelma kaikkia mahdollisia fantasiakliseitä. On outoja velhoja, on pahaa hallitsijaa, on suuria kohtaloita, on hirveitä örkkejä, on salattuja identiteettejä, on kauniita mutta kovin epäkäytännöllisiä pukuja ja kaiken hyvän lisäksi sarja on kuvattu Uudessa Seelannissa. Dialogi on välillä kuin suoraan jostain Taru Sormusten Herrasta parodiasta, ja ihmettelen miten näyttelijät ovat saaneet suustaan ulos löpinänsä kyynelkivistä ja taikamiekoista ilman että pokka on pettänyt täysin.

On sarjassa kyllä ansionsakin. Sen musiikki voitti täysin oikeutetusti Emmy-palkinnon, ja se jääkin päähän pyörimään pitkäksi aikaa. Lisäksi minua kiehtoi sarjassa se, että Kahlan ei ollut pelkkä Richardin komppaaja, vaan että hänellä oli oma, tasaveroinen tarinansa ja kohtalonsa tämän rinnalla. Lisäksi hänen voimansa ovat hyvin feminiiniset ja matriarkaaliset, Tunnustajuus kun periytyy äidiltä tyttärelle. Tunnustajat kyllä synnyttävät poikia, mutta miespuoliset Tunnustajat menettävät ennen pitkää järkensä sillä miehet eivät osaa käsitellä Tunnustajana olon mukanaan tuomaa valtaa. Myöhemmin sarjaan mukaan tuleva Cara puolestaan edustaa hieman ronskimpaa naisenergiaa, vastapainona Kahlanin vahvalle, mutta pehmeämmälle luonteelle.

Totuuden miekka -sarjaa ei kannata ottaa liian vakavasti. Jos kaipaat kauniita maisemia, kauniita ihmisiä, hauskoja kohtauksia, hienoa musiikkia sekä viihdyttävää tarinaa, tämä sarja on sinulle tehty.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi18:42

  Mä oon tätä yrittänyt ettiä kissojen ja koirien kanssa, kiitti tv-bongauksesta!!

  VastaaPoista
 2. Ei kestä! Sarja tulee tosiaan Neloselta maanantaisin (oikeastaan jo tiistain puolella) kello 01.05 aamulla. Digiboksi tallentamaan… .

  VastaaPoista
 3. Esitysaika on kieltämäti käsittämätön, mutta nyt kun on kaksi jaksoa sarjaa tallennettuna katsonut, voi sanoa että sarja on vielä käsittämättömämpi :D

  Miksi ihmeessä silloin kun fantasiaa sarjaksi tehdään, se on melkein aina tällaista. Mutta kyllä, koukuttavaa omassa tyylissään

  VastaaPoista
 4. Anonyymi03:49

  odotan vaan et tää sarja ilmeistyis dvd ihan huippu. :D

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails