20.10.2011

Movie Monday # 21 - From Finland

Tämän viikon aiheena on suomalainen elokuva. Minkä kotimaisen leffan näyttäisin ulkomaalaiselle?

Kiperä kysymys. Suomalaisen elokuvan haukkuminenhan on yhä vieläkin joissakin piireissä ah niin muodikasta. Minusta se on lähinnä hölmöä. Mutta kukin tyylillään.

Elokuva, jonka näyttäisin ulkomaalaiselle riippuu siitä, millainen henkilö olisi kyseessä. Mitä hän tietää Suomesta, millainen huumorintaju hänellä on, minkä tyyppisistä elokuvista hän pitää. Kulttuurihistoriaa arvostavalle näyttäisin varmaan ainakin aluksi joitain vanhoja kotimaisia elokuvia, kuten Juurakon Huldan tai Niskavuori-elokuvat. Ne kun ovat varsin hyviä ikkunoita suomalaiseen yhteiskunnalliseen historiaan ja niiden avulla voi ymmärtää paljonkin esimerkiksi naisen asemasta Suomessa.

Nykyelokuvista taas valitsisin jotain Dome Karukoskelta. Tyttö sinä olet tähti on hieno kuva nyky-Suomesta, aito ja raikas, moderni elokuva. Samoin loistava Napapiirin sankarit, mutta se sopisi ehkä paremmin Suomea jo hieman tuntevalle henkilölle, joka osaa arvostaa kieroa huumoria.

Mustan huumorin ystävälle, sellaiselle joka ei pelkää nauraa hulluille, hölmöille ja sekopäisille "väärille" asioille, näyttäisin tietenkin Rare Exports -elokuvan. Sillä mikään muu elokuva ei yksinkertaisesti osaa tällä hetkellä tiivistää tämän meidän hassun hullun pimeän pohjoisen maamme hassua hullua pimeää mentaliteettia niin hyvin kuin tämä Jalmari Helanderin ensimmäinen kokoillan elokuva.


1 kommentti:

  1. Näyttäisin Matti Kassilan elokuvan Komisario Palmun erehdys. Tiivis tarina, upea näyttelijätyö ja ikimuistoisia kohtauksia kuten Leo Jokela laulamassa "Silmät tummat kuin syksyinen yö".

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails