12.10.2011

Nicolas Winding Refn: Drive (USA 2011)

On aina vaarallista mennä katsomaan elokuvaa jota on jo ehditty kehua maasta taivaisiin. Pettymyksen vaara on liian suuri. Mutta joskus se kannattaa.


Nicolas Winding Refnin ohjaama Drive kertoo Hollywood-stuntajajasta (Ryan Gosling), joka ajaa sivutyönään keikkaa paikallisille rikollisille. Mies, jonka nimeä ei koskaan kerrota ja josta elokuvassakin puhutaan vain Driverina eli Ajajana, on ilmiömäinen pakoauton kuljettaja, jonka puoleen käännytään kun halutaan joku viemään murtovarkaat tai ryöstäjät nopeasti paikalle ja nopeasti pois. Ajajan ilmeetön ja suoraviivainen elämä kuitenkin mutkistuu kun hän tutustuu ja kiintyy naapurin Ireneen (Carey Mulligan) ja tämän poikaan Benicioon (Kaden Leos). Irenen mies Standard (Oscar Isaac) on sekaantunut rikollisiin puuhiin ja Ajaja päättää auttaa häntä ja samalla Irenea ja Beniciota. Se on virhe.

Drive on elokuva, joka heittää katsojan eteen jatkuvasti uusia haasteita. Suorastaan kylmä ja selkäpiitä karmiva seesteisyys rikkoutuu säännöllisesti sanoinkuvaamattomasta väkivallasta rajulla tavalla. Mutta miten se vangitseekaan! Drive on todellista elokuvataidetta. Se tuo valkokankaalle yhdistelmän kuvaa, näyttelijäntyötä ja ääntä tavalla, johon vain elokuva pystyy. Totesin Karhumiehelle elokuvan jälkeen, että musiikki oli tässä elokuvassa aivan loistavaa johon hän lisäsi, että koko elokuvan äänimaailma oli poikkeuksellisen hieno. Ja niinhän se oli. Se jäi kummittelemaan päähän, eikä jätä vieläkään rauhaan.

Hieno elokuva, upea katsomiskokemus, mutta ennen kaikkea upea kuuntelemiskokemus.

1 kommentti:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails