15.11.2011

Kazuo Ishiguro: Never Let Me Go

Katsoin ensin elokuvan, luin vasta sitten kirjan. Sen pitäisi mennä toisin päin, mutta joskus se menee näin päin.

Kirja ja elokuva eivät eroa toisistaan juonen tasolla juuri lainkaan, mutta kokemuksina ne olivat minulle aika erilaiset. Siinä missä elokuva oli mielestäni pinnallinen ja lattea, tylsäkin, kirja vei paljon tehokkaammin mukanaan. Se tarjosi paljon syvällisempää tietoa henkilöhahmojen elämästä ja monista tapahtumista ja oli siinä mielessä paljon koskettavampi. Monet tapahtumat jotka elokuvassa tuntuivat oudon irrallisilta, saivat kirjassa viimein merkityksen ja ymmärsin niitä huomattavasti paljon paremmin.

Esimerkiksi koko hahmojen suhde seksiin oli mielestäni elokuvassa sivuutettu turhan yliolkaisesti, kun taas kirjassa se on tärkeä osa kokonaisuutta ja tarinaa. Esimerkiksi Ruthin mieltymys pornolehtiin selitettiin kirjassa paljon paremmin ja sai minut ymmärtämään hahmoa huomattavasti paljon enemmän kuin elokuvan perusteella ymmärsin.

Toisin sanoen, tässä kävi nyt niin että kirja oli parempi kuin elokuva. Niinhän se yleensä meneekin.


1 kommentti:

  1. Pitäisi joskus lukea tämä. Itse pidin elokuvasta, paljonkin, jos voi sanoa että tästä tarinasta edes voi pitää. Tulin elokuvasta todella surulliseksi, jossain määrin samaistun siihen ja hetkittäin oma kohtalo tuntuu ennalta määrätyltä ja toinen toistaan seuraavat vaikeudet hankalilta kestää. Katsoin elokuvan keväällä, jolloin muutenkin elin valtavassa tunnemyrskyssä oman elämäntilanteeni vuoksi ja pohdin paljonkin arvottomuuden ja ulkopuolisuuden tunteita ja yleensä siten, miten elämä tuntuu välillä niin kohtuuttoman epäreilulta.
    Elokuvan visuaalinen vähäeleisyys ja värittömyys tuki mielestäni hyvin tarinaa ja jopa Keira Knightley oli siedettävä, vaikka normaalisti en voi kyseistä näyttelijää sietää. Myös puvustuksen "ankeus" tuki visuaalisuutta hienosti. Mutta kuten sanoit, on kirja monesti parempi kuin elokuva ja kaikki kunnia alkuperäisteoksille, joita kirjat useimmiten ovat.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails