3.11.2011

Movie Monday #23 - Tuntematon

Viikon Movie Monday -haaste haastaa kertomaan jostain omasta elokuvasuosikista, josta kukaan muu ei tunnu kuulleen mitään.

Oma makuni on mennyt viime vuosina valitettavan paljon niin populaariin suuntaan, että vähän hävettää. Kaikki suosikkielokuvani tuntuvat olevan muidenkin suosikkeja, mikä on joskus kivaa, joskus ärsyttävää. Mutta mieleeni tulee yksi elokuva, joka oli ilmestyessään ihan suosittu ja josta puhuttiin paljon, mutta joka on sittemmin painunut hieman unohduksiin. Minäkin olen nähnyt sen kerran televisiosta, eikä sitä ole pahemmin siellä esitetty uudestaan.Pleasantville - onnellisten kaupunki (USA 1998) kertoo kahdesta sisaruksesta Davidista (Tobey Maguire) ja Jenniferistä (Reese Witherspoon) jotka joutuvat sattumalta oikeasta maailmasta keskelle 1950-luvun perhesarjaa nimeltä Pleasantville. David on sarja tosifani, hän on nähnyt jokaisen jakson ja on sarjan puhtoisessa ja siveellisessä maailmassa kuin kotonaan. Jennifer puolestaan vierastaa sarjan kirjaimellisesti mustavalkoista maailmaa ja alkaa osittain tietämättään sekoittaa sen kuvioita. Yhtäkkiä Pleasantvilleen alkaa ilmestyä värejä, koulun koripallojoukkue ei enää voitakaan kaikkia otteluitaan, maailmaa alkaa löytyä kaupungin rajojen ulkopuolelta ja asukkaiden maailmankuva laajenee. Kaikki eivät suhtaudu näihin muutoksiin hyvällä ja näin ennen niin harmoniseen kaupunkiin tulee konflikteja ja erimielisyyksiä.

Pleasantville on viisas ja yllättävän moralisoimaton allegoria suvaitsevaisuudesta ja vieraan pelosta. Se välttää pahimman osoittelevuuden ja antaa katsojan tehdä omat johtopäätöksensä. Pitääpä etsiä tämä leffa jostain ja viimein hankkia se omaksi.

1 kommentti:

  1. Minä pidin kanssa Pleasantvillea varsin mainiona elokuvana, minkä vuoksi se löytyy hyllystäni edelleenkin.
    Tuolloin noin suunnilleen 90-luvun loppupuolella tuntuivat kaikenlaiset vaihtoehtotodellisuustarinat ja utopiakertomukset olevan kovin suosittuja, ja vaikuttaa siltä että moni sellainen elokuva jäi (kieltämättä ansaitusti) The Truman Shown jalkoihin. Siksi Pleasantvillekin varmaan jäi niihin suht' tuntemattomiin, etenkin kun Tobey Maguirekaan ei ollut vielä tehnyt itsestään nimeä Spider-manilla, mutta olen huomannut että ainakin lähes jokainen joka tämän elokuvan katsoo myös pitää siitä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails