11.11.2011

Steven Spielberg: Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, USA/Uusi-Seelanti 2011)

Olin varautunut tämän elokuvan suhteen. Minulla, kuten varmaan monella, on hyvin vahva suhde Tintti-sarjakuviin. Tintti ja hänen ranskalainen serkkunsa Astérix kuuluivat erittäin olennaisesti lapsuuteeni Belgiassa, jossa minut ja isosiskoni heitettiin kielitaidottomina kylmiltämme ranskankieliseen kouluun. Selvisimme molemmat varsin hyvin ja aina yhtä hyödyllinen ranskan kielen taito on siitä saakka kulkenut mukanani. Se on pitkälti Tintin ja Astérixin ansiota. Opin niiden avulla lukemaan ranskaa, opin elävää kieltä ja mahtavia ilmaisuja. Jos sadattelen ranskaksi, sadattelen kuten kapteeni Haddock. Rakastan yhä upeaa Bianca Castafiorea vaikka höpsö professori Tuhatkauno (ranskaksi Tournesol eli auringonkukka) taitaa olla suosikkini.


Tätä taustaa vasten lähdin siis hieman skeptisin mielin katsomaan Tintistä tehtyä englanninkielistä elokuvaa, jonka on ohjannut amerikkalainen Steven Spielberg. Mutta yllätyin positiivisesti. Elokuva oli hauska ja seikkailullinen, ja se onnistui vangitsemaan sarjakuvien hengen varsin hyvin. Paljon parjattu kapteeni Haddockin juopottelukaan ei häirinnyt, tuollainenhan hän on sarjakuvissakin, varsinkin ensiesiintymisensä aikoihin!

Ainoa asia mikä minua elokuvassa häiritsi, oli englannin kieli. Minulle kun Tintti liittyy vahvasti ranskan kieleen. Haddockin sadattelut ja hahmojen nimet ovat nimenomaan ranskan kielen ilottelua ja näiden kuunteleminen englanniksi nyt vaan tökki. Poliisiherrat ovat Dupond ja Dupont, eivät Thomson ja Thompson, eikä Tintin koira ole piru vie mikään hiivatin Snowy! Milou se on, tuhannen tulimmaista! Vaikka yleensä kammoan dubbauksia, niin ensimmäistä kertaa varmaan koko elämäni aikana mietin josko minun pitäisi jossain vaiheessa yrittää nähdä tästä elokuvasta ranskaksi puhuttu versio.

Elokuvan 3-D -ulottuvuudesta en osaa sanoa mitään, Karhumies ja minä kun valitsimme 2-D -version. Enkä kokenut menettäneeni mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails