6.1.2012

Movie Monday #30 - Ei osaa ameriikan kieli

Kamalaa tämä elämä kun vasta nyt pääsee vastaamaan omaan Movie Monday -haasteeseensa!

Tällä viikolla kyselin lukijoiden suosikkeja ei-englanninkielisten, tai ainakin ei-amerikkalaisten elokuvien perään. Useille vannoutuneille elokuvafaneille kysymys on kieltämättä turhan lavea, mutta moni vähän tavallisempi elokuvien katsoja ei välttämättä osu kovinkaan usein Hollywoodin ulkopuolisen tuotannon ääreen. Etenkään näinä Finnkinon monopoliaikoina.

Itselläni on valtavan paljon suosikkielokuvia, jotka eivät ole Yhydsvaltoja tai Hollywoodia nähneetkään. On kaikkea taiteesta aika suuren rahan tuotantoihin, hömpästä vakavaan. Mutta jos pitäisi nyt nostaa yksi elokuva esittelyyn, niin olkoon se sitten Suomessa hämmentävän vähälle huomiolle jäänyt hittikomedia.

Cédric Klapischin ohjaama Espanjalainen kimppakämppä (L'auberge espagnole, Ranska/Espanja 2002) kertoo yhdestä vuodesta kuuden vaihto-opiskelijan asuttamasta kimppakämpässä Barcelonassa. Keskushenkilö on ranskalainen Xavier (Romain Duris), kauppatieteiden opiskelija joka lähtee Pariisista Barcelonaan Erasmus-vaihtoon viimeistelemään graduaan. Ranskaan jää hippiäiti, vaativa ja tiukka isä sekä söpö tyttöystävä, Barcelonassa taas avautuu kokonaan uusi maailma. Pian hän löytää asunnon, jossa asuu hänen lisäkseen britti, italialainen, saksalainen, tanskalainen, espanjalainen ja belgialainen. Tilanne on suoraan jostain vitsistä, eikä siitä naurua ja komediaa puutu. Jokapäiväinen elämä aiheuttaa parhaimmat naurut ja, no, se mikä tapahtuu Barcelonassa jää Barcelonaan.

Espanjalainen kimppakämppä on ihana, raikas ja hersyvä komedia tämän päivän Euroopasta, jossa maiden väliset rajat ovat avoinna mutta kulttuurien kohtaaminen aiheuttaa yhä törmäyksiä. Se on tarina ystävyydestä, aikuistumisesta ja oman itsensä löytämisestä. Elokuva oli ainakin Ranskassa aivan valtava hitti ja taidettiinpa sille tehdä jatko-osakin, typerän suomenkielisen nimen saanut Sinkkuuden huuma (Les poupées russes, Ranska/Iso-Britannia 2005) jota en ole nähnyt.

Näin itse tämän elokuvan ensimmäistä kertaa Suomessa televisiosta ja ostin sen myöhemmin omakseni Anttilasta. Joten, toivoa sen näkemiseksi täällä on. Suosittelen lämpimästi.

Alla oleva traileri on vain ranskaksi, en löytänyt tekstitettyä versiota.


4 kommenttia:

 1. Katsoin tuon leffan pari vuotta sitten ranskalaisen vaihtokaverini suosituksesta. Paikoitellen vähän kotikutoisen oloinen, mutta sehän lisää vain viehätystä. Osaltaan tykkäämiseen tosin varmasti vaikutti oma vaihtovuosi, mutta joka tapauksessa oikein mainio pätkä!

  VastaaPoista
 2. Juha: Tämä taitaa olla monelle vaihtarivuoden kokeneelle ehdoton must elokuva.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi19:38

  Mun mielestä leffa oli ihan kiva, mutta ei tehnyt erityistä vaikutusta.

  Enpä oo tainnut käydä blogias lukemassa pitkään aikaan, kiva tämä ulkoasu. :)

  t. tiinanen

  VastaaPoista
 4. tiinanen: Ulkoasu ei ole kovin uusi, pari päivää vanha vaan. Piti kokeilla jotain uutta vaihteeksi.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails