26.3.2012

Kun ystävän kanssa tulee ero, olet yksin

Äiti- ja isäsuhteet, sisarussuhteet, parisuhteet, työpaikan ja koululuokan sisäiset dynamiikat—niistä puhutaan ja niitä vatvotaan jatkuvasti. Mutta ystävyyssuhteet, niiden oletetaan vain olevan olemassa. Ja ennen kaikkea niiden oletetaan olevan olemassa ongelmattomina.

Mutta entä jos juuri ystävyyssuhde on se, joka aiheuttaa huolta, stressiä ja unettomia öitä? Entä jos se alistava, kiusaava, ahdistava ja ilkeä ihminen elämässäsi ei olekaan äiti, isä, elämän- tai seurustelukumppani, vaan ystävä? Mistä siihen saa apua? Kenen kanssa siitä voi puhua?


Minä en ole kokenut elämäni aikana montaakaan seurustelusuhdetta ja olenkin omassa elämässäni välttynyt suurilta parisuhdedraamoilta. Mutta etenkin nuorempana vedin välillä puoleeni ahdistavia ystävyyssuhteita kuin kärpäspaperi.


Monet näistä nuoruuteni ystävyyssuhteista päättyivät kun muutin pois kotoa enkä yksinkertaisesti nähnyt näitä ihmisiä enää. Mutta se viimeisin, joka jätti minuun syvimmät arvet, päättyi rajuun ja kovaääniseen riitaan jota puin mielessäni pitkään. Ja jonka muistosta en vieläkään ole päässyt kokonaan eroon.

Tämän riidan jälkimainingeissa huomasin hämmästyksekseni, että asiasta puhuminen aiheutti ympäristössä käsittämätöntä epämukavuutta. Ainoastaan muutama ihminen osoitti ymmärrystä ja halua kuunnella ja yleensä nämä ovat olleet ihmisiä joilla on itsellään takanaan ikävästi päättynyt ystävyyssuhde. Mutta muuten moni käyttäytyi ikään kuin ystävyyssuhteen päättyminen olisi jotenkin vaikea puheenaihe, tai ei ainakaan sellainen johon pitäisi suhtautua kovinkaan vakavasti. Harvassa ovat ne, jotka tarjoavat lohduttavaa olkapäätä ja suklaakakkua silloin kun kerrot pistäneesi välit poikki ystävän kanssa. Kuitenkin ystävyyssuhteen päättyminen sattuu usein yhtä kovaa, ellei jopa kovempaa.

Mikä tähän on syynä? Onko tosiaan niin, että oletus ystävyyssuhteiden helppoudesta on niin voimakas että niihin kuuluvat ristiriidat ja vaikeudet tulevat monelle hämmentävänä yllätyksenä? Vai eikö ihmisiä vaan kiinnosta?

Oletko sinulla koskaan mennyt välit poikki ystävän kanssa? Saitko ympäristöltä tukea siinä tilanteessa, vai kaipasitko sitä edes?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails