5.3.2012

Movie Monday #39 - Kauhun sävelet

Kauhuelokuvat ja musiikki.

Mitkään kaksi asiaa eivät kuulu elokuvamaailmassa yhtä olennaisesti yhteen. Kun hiivitään nurkissa, yritetään selviytyä hengissä ulos pimeästä mökistä pelkän taskulampun kanssa, niin musiikki luo tunnelman. Vai luoko? Joskus musiikin puute voi nimenomaan olla tehokkaampi keino kuin mölisevä soundtrack. Esimerkiksi Musta jää -elokuvassa - joka nyt ei ole suorastaan kauhua - tehot tulevat nimenomaan kylmästä talvisesta tuulen viimasta, joka ulvoo ulkona yksin ja kylmänä, aivan kuten Outi Mäenpään hahmo. David Fincherin The Girl With the Dragon Tattoo -elokuva käytti samaa keinoa todella tehokkaasti.

Mutta jos pitää mainita nimenomaan kauhuelokuvissa käytetty musiikki, niin kaksi nousee ylitse muiden. John Carpenterin Halloween-elokuvan tunnusmusiikki on vieläkin aivan tajuttoman pelottava ja saa väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Se hiipii hiljaa takanasi ja säikäyttää niin maar perinpohjaisesti.

Toisena tulee Alien - kahdeksas matkustaja -elokuvan musiikki. Olen joskus yrittänyt lukea tenttiin sen tahtiin. Ei onnistunut. Rupesi pelottamaan liikaa. Hieno elokuva, hieno musiikki.


2 kommenttia:

  1. Minulla on tapana laittaa soimaan jotain rauhallista musiikkia ennen nukkumaanmenoa, jotta lopettaisin päiväni hyvillä mielin ja aika usein se on juuri Alienin scorelevy joka tuon kunnian saa. (Btw. Viime yönä se oli Uhrilampaat.)

    VastaaPoista
  2. Minulta menisi ehkä yöunet. Tai ehkä ei, olen kerran nukahtanut junaan Alienin scoren soidessa MP3-soittimessa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails