12.3.2012

Movie Monday #40 - Hirviö

Elokuvamaailman hirviöt. Huh. Joillakin on arpia naamassa, ne syövät pieniä vauvoja, sylkevät tulta ja ovat yksiselitteisen pahoja. Toiset taas ovat pahoja paljon läpitunkevammalla, hyytävämmällä, järkyttävämmällä tavalla. Ne kiusaavat, manipuloivat, alistavat ja ahdistelevat. Eivätkä edes aina jää kiinni.

Vaikka yleensä elämässä minusta freudilainen tapa syyttää äitejä kaikesta maailman pahuudesta on täyttä puppua, niin elokuvien maailmassa tilanne on toinen. Ne mieleenpainuvimmat ja inhottavimmat hirviöt ovat niitä äitejä, joilta olisi pitänyt napsaista putket poikki kauan sitten.

John Frankenheimerin Manchurian kandidaatti (The Manchurian Candidate, USA 1962) esittelee äidin, joka on valmis tekemään mitä vaan vallan eteen. Ihan mitä vaan. Tätä Eleanor Shaw Iselin -nimistä hyytävää naista esittää Angela Lansbury, joka pari vuosikymmentä myöhemmin tuli maailmalle tutuksi herttaisena rikoskirjailijana Jessica Fletcherinä. Toki rouva Fletcherkin veti kuolemaa puoleensa kuin hunaja mehiläisiä, mutta ei hän sitä tahallaan tehnyt.


Lee Danielsin elokuva Precious (USA 2009) esittelee meille erään viime vuosien kammottavimman hirviöäidin, Mo'Niquen esittämän Maryn. Hän alistaa, kiusaa, pahoinpitelee ja ahdistelee tytärtään Preciousia (Gabourey Sidibe) ja katsoo vierestä kun hänen miehensä toistuvasti raiskaa tyttöä, lapsesta asti. Aivan hirveä nainen, pelkkä kuvan katsominen saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin.

3 kommenttia:

  1. Tähän listaan olisin lisännyt Mrs Batesin. ;)

    VastaaPoista
  2. Niin, hänhän on se aito ja alkuperäinen Mommy Dearest. Mutta kun hän ei ollut omana itsenään hirviö, jos ymmärrät mitä tarkoitan. :-)

    VastaaPoista
  3. preciousin äiti, huh, totta vieköön!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails