29.5.2012

Byron Howard, Nathan Greno: Kaksin karkuteillä (Tangled, USA 2011)


 Mother Gothel (äänenä Donna Murphy/Sari Ann Moilanen) on noita, joka on löytänyt yhdestä maahan tippuneesta auringon säteestä syntyneen kukan. Tällä kasvilla on parantavia ja nuoruutta säilyttäviä voimia ja niinpä Mother Gothel haluaa pitää kukan omana tietonaan. Valtakunnan raskaana oleva kuningatar kuitenkin sairastuu vakavasti ja palatsin vartijat lähtevät etsimään tätä taikavoimia omaavaa kukkaa. Mother Gothelin piilotusyrityksistä huolimatta kukka löytyy ja siitä tehty uute juotetaan kuningattarelle, joka paranee. Kuningatar synnyttää terveen ja kauniin pienen prinsessan (äänenä Mandy Moore/Maria Ylipää), ja pian käy ilmi että kukan taikaominaisuudet ovat siirtyneet tyttöön, erityisesti tämän hiuksiin. Eräänä yönä itsekäs ja turhamainen Mother Gothel sieppaa pikkuprinsessan ja vie tämän kauas metsän keskelle torniin, jossa hän kasvattaa Tähkäpääksi kutsumansa lapsen omanaan, eristyksissä muusta maailmasta. Eräänä päivänä viekas varas Flynn Rider (Zachary Levi, suomenkielisenä äänenä Lauri Tähkä) osuu karkumatkalla Tähkäpään asuttamaan torniin. Tyttöpä ei tästä hätkähdä vaan vangitsee Flynnin ja tekee tämän kanssa sopimuksen: Flynn saa takaisin Tähkäpään piilottaman ryöstösaaliin mikäli Flynn vie Tähkäpään katsomaan joka vuosi tämän syntymäpäivänä taivaalle lennätettäviä lyhtyjä, joiden näkemisestä lähietäisyydeltä tyttö on haaveillut koko ikänsä. Tähkäpää vaan ei tiedä, että lyhdyt ovat hänen oikeiden vanhempiensa lähettämiä, viestinä kadonneelle tyttärelleen. Alkaa huima, hauska ja jännittävä seikkailu jonka aikana kaikki kasvavat ihmisinä ja jokainen oppii maailmasta jotain.

Lapsena Tähkäpää-satu oli minusta hyvin kiehtova. Tarina torniin vangitusta kauniista tytöstä, jolla oli niin pitkät ja vahvat hiukset että niitä pitkin saattoi kiivetä tornin muuria pitkin, oli jännä ja vähän surullinenkin. Sekä Tähkäpäähän rakastuva prinssi että Tähkäpää joutuvat kärsimään aika lailla rakkauden eteen.

Disneyn versio ottaa tietysti vapauksia alkuperäiseen tarinaan nähden, mutta ne ovat hauskoja ja riemastuttavia. Tähkäpäästä on tehty reipas ja aktiivinen toimija joka kasvaa elokuvan aikana alistetusta tytöstä omilla jaloillaan seisovaksi naiseksi. Flynn Rider on komeasta ulkomuodostaan huolimatta ainakin aluksi aika ärsyttävä itseään täynnä oleva tapaus. Mukana on toki rakkaustarina, mutta pahimmista kliseistä ja siirapista siivottu sellainen. Kaksin karkuteillä on tarinaltaan vähän köykäinen, mutta muilta osin varsin pirteä ja hauska animaatio, ihana tuttavuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails