8.6.2012

Doctor Who

Jäsenyyteni Geek-klubiin (jos sellaista nyt on yleensä ollutkaan) viedään nyt heti pois sillä myönnän, että olen ollut todella hidas tarttumaan Doctor Who -sarjan uuteen versioon. Katsoin ensimmäisen tuotantokauden kun YLE sen joskus viisi vuotta sitten esitti, mutta sen jälkeen olen tapojeni vastaisesti odottanut kiltisti sarjan ilmestymistä takaisin Suomen televisioon. En ole ladannut sarjaa netistä, en ole ostanut DVD-julkaisuja. Nyt, kiitos YLE TV2:n, pääsen taas nauttimaan tästä herkusta neljänä päivänä viikossa.Ja olen koukussa.

Doctor Who (Tiedoksi, sarjan nimi kirjoitetaan nimenomaan näin. Ei siis Dr. Who, vaan Doctor Who. Näin minua on valistettu.) kertoo mystisestä aikamatkailijasta, jota kutsutaan vain nimellä "The Doctor". Hän matkustaa halki avaruuden, ulottuvuuksien ja ajan, etsimässä seikkailuja ja taistelemassa pahaa vastaan. Mukanaan Tohtorilla on aina yksi tai useampi matkakumppani. Joskus kumppanit ovat ihmisiä, joskus jotain muuta rotua, mutta Tohtori ei tykkää matkustaa yksin. Matkoillaan Tohtori ja hänen matkakumppaninsa kohtaavat kaikenlaista erikoisista paikoista ja jännistä seikkailuista aina hengenvaarallisiin tilanteisiin, rinnakkaistodellisuuksiin ja kaikki aika- ja ulottuvuusrajat ylittävään pahuuteen, mutta myös hyvyyteen. Uudessa sarjassa Tohtori on oman lajinsa, Time Lord -lajin, viimeinen edustaja. Sarjan alkaessa vuonna 1963 hän oli yksi monista, mutta kapinallinen sellainen. 

Doctor Who alkoi Isossa Britanniassa vuonna 1963. Se saavutti kotimaassaan suuren suosion ja jatkuikin taukoamatta aina vuoteen 1989 asti. Tämän jälkeen sarjasta tehtiin pari TV-elokuvaa sekä muutama erikoisjakso, kunnes sarjan uusi versio näki päivänvalon vuonna 2005. Sarjan erikoisuus ja eräs syy sen pitkäaikaiseen kestoon on Tohtorille käsikirjoitettu kyky huijata kuolemaa uudistumalla fyysisesti aina kuoleman kynnyksellä.Hänen ulkomuotonsa ja osa persoonallisuuden piirteistä uudistuvat, mutta muistot ja perusluonne pysyvät samoina. Näin sarjan päänäyttelijä voi vaihtua luontevasti ilman että se aiheuttaisi säröä jatkuvuuteen tai häiritsisi katsomiskokemusta. Tähän mennessä Tohtoria on esittänyt 11 näyttelijää. Suomessa tällä hetkellä näytettävissä jaksoissa nähdään kymmenentenä Tohtorina David Tennant.

Minulla on erittäin hämäriä muistikuvia lapsuudestani että ikkunani maailmaan eli Sky Channel ja Super Channel esittivät vanhoja Doctor Whon jaksoja. Ja että niissä olisi Tohtorina esiintynyt Tom Baker. Mutta muistikuva saattaa olla vääräkin, vaikka sarjan mahtavan tunnusmusiikin muistankin tuolloin kuulleeni.

EDIT: Ja olin oikeassa! Ah, Internetin ihmemaailma »

Doctor Who on paitsi hienoa tieteisfiktiota, myös upeaa tarinankerrontaa. Sen saattaa näyttää pintapuolisesti hieman kömpelöltä ja kornilta, mutta sarjan imaistua mukaansa jää koukkuun sen jatkuviin teemoihin ja suuremman juonikuvion pieniin palasiin, joita on hämäävästi ripoteltu sinne ja tänne. Sarja on välillä hulvattoman hauska, välillä tolkuttoman surullinen, välillä mielettömän jännä ja monesti oikeasti pelottava. Se kiinnostaa, se viehättää, se nappaa mukaansa.

Ja TARDIS (Time And Relative Dimension In Space), Tohtorin aikakone. Kukapa ei voisi rakastaa tuota hieman rämää sinistä puhelinkoppia, joka parilla potkulla ja kovalla veivaamisella vie vaikka galaksin ääriin?

Doctor Who on ensi viikon tauolla EM-jalkapallon takia, mutta palaa ruutuihin maanantaina 18.6. klo 20. Ja kanavana on TV2.

3 kommenttia:

 1. Mäkin oon ihan totaalisen koukussa kyseiseen sarjaan kun aloin seurata näitä nyt esitettäviä uusintoja. Ihan mahtava sarja. David Tennantin Tohtori on huippu!
  http://mammamiiau.blogspot.fi/2012/05/doctor-who.html
  http://mammamiiau.blogspot.fi/2012/05/doctor-who-meets-harry-potter.html

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Ei tosiaan unohdeta! Siitä onkin aikaa, kun tuon viimeksi kuulin.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails