30.7.2012

Heia heia! Liikunta on iloinen asia

Pekka Pekkalan tämänpäiväinen kolumni Helsingin Sanomissa onnistui ärsyttämään minua varsin perinpohjaisesti.

Liekö sitten kyse tästä kuuluisasta tyhmän lukijan "et vain tajuu" -syndroomasta, mutta Pekkalan kirjoituksesta huokuu aika monta Hesarin toimittajaa vaivaava ärsyttävä ylimielisyys. Ikään kuin hänen määritelmänsä liikunnasta ja urheilusta olisi se ainoa oikea. Tietenkin esimerkiksi kävelyn, pyöräilyn yms. toiminnan suosiminen mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi autoilun sijaan pitäisi olla itsestään selvää. Tietenkin olisi fiksumpaa viettää vapaa-aikaansa pihatöissä tai vaikka sienimetsällä kuin tietokoneen ääressä nököttäen. Tottakai koiranomistajat ulkoiluttavat lemmikkiään. Tietenkin portaita pitäisi suosia hissin sijaan.

Näinhän se oli vielä joitain vuosia sitten suurimmalle osalle Suomen kansasta ja näin se on monelle vieläkin. Mutta varsin monelle asia ei todellakaan ole näin. On todella ahdistavaa huomata, kuinka moni ihminen minunkin tuttavapiirissäni on oikeasti niin patalaiska, että kulkee parinkin kilometrin matkat mieluummin autolla kuin kävellen. Varusmiesten huono kunto ei ole legendaa, se on fakta. Ja se johtuu juuri siitä että normaali arkiliikunta on jäänyt monelta ihmiseltä kokonaan pois. Ei ihme, että kansa lihoo.

Siksi en ymmärrä lainkaan Pekkalan käsitystä siitä, että HeiaHeian kaltaiset hyöty- ja arkiliikuntaan kehottavat verkkopalvelut olisivat jotenkin "tuhoisia" luonnollisen liikkumisen tarpeen käsityksen suhteen. Itse näen asian täysin päinvastoin.

HeiaHeian ei ole tietääkseni tarkoituskaan olla mikään tosikkomainen foorumi jonne kirjataan vain hampaat irvessä verellä ja hiellä saavutetut Suoritukset. Minulta tällainen vertailu ja kilpailu tappaa liikunnan ilon heti. Minua henkilökohtaisesti viehättää HeiaHeiassa juuri kilpailun ja tulosten vertailun puuttuminen. On paljon mukavampaa jakaa liikuntaharrastustani foorumilla, jossa voin kannustaa muita kukkasilla ja oluttuopeilla ja lukea siskonpoikieni hauskoja anekdoottisia kommentteja omista liikuntasuorituksistaan kuin keskittyä vain "oikeisiin" ja "hien pintaan tuoviin" Urheilusuorituksiin.

Jos joku paatunut sohvaperuna löytää tästä tai muista vastaavista sovelluksista jälleen liikkumisen ilon ja kipinän vaihtaa se auto kävelyyn tai polkupyörään hieman useammin, tai mennä portaita hissin sijaan, niin mitä pahaa siinä on? Miten sellainen voi muka olla tuhoisaa?

Toki mieltymykset ovat henkilökohtaisia, eivätkä kaikki voi tietenkään olla näistä asioista samaa mieltä. Kaikki eivät välttämättä edes halua jakaa liikuntasuorituksiaan muiden kanssa ja tähän heillä on täysi oikeus. Mutta mielestäni kenenkään asia ei ole kertoa toisille, mikä on "oikeaa" ja mikä "väärää" liikuntaa sekä lähteä siitä oletuksesta, että mikä on itsestään selvää itselle on sitä myös muille.

1 kommentti:

  1. Kiitos kirjoituksesta.

    Minuakin tympii Pekkalan/HS:n ylimielinen tyyli.

    Lisäksi komppaan sua vahvasti kun ymmärrät HeiaHeian ja muut sportstrackerit yhtenä monista motivointikeinoista, joita tavallinen sohvaperuna kynnyksen ylitämiseen tarvitsee. Kaikilla ei ole varaa/aikaa siihen oikeaan PersonalTraineriin.

    Ja mitä pahaa siinä on jos tuntee parempaa itsetuntoa siitä kun saa tehdä merkinnän somessa olevaan appsiin, harvat nitä kuitenkaan niin vakavissaan ottavat. Se että se sohvapotaattikin saa jonkin liikuntaan ja liikkumiseen liittyvän positiivisen feedbackin on ihan vaan hyvä asia. Sen että se tapahtuu huumorin pilke silmäkulmassa muille virnuillen ei luulisi aiheuttavan kummoisia väristyksiä hurjemmin urheilevien parissa. Paitsi ehkä juuri näille "pekkaloille" joille kelpaa vain harjoittelu maratonille tai muu kilpaurheilumainen tähtäin.. Kyllä se lopullinen henkilökohtainen totuus kuitenkin itse kullekin paljastuu vaa'alla tai lenkkipolulla - oletko kunnossa vai et?!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails