27.8.2012

Ajotaito ei tee ihmisestä autoilijaa

Sunnuntain Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen juttu siitä, miten ajokortin ajavien nuorten määrä on pääkaupunkiseudulla laskusuunnassa. Tämä on ihan ymmärrettävää, pääkaupunkiseudullahan pääsee kulkemaan suhteellisen hyvin julkisilla, kävellen ja pyöräillen.

Mutta sitä en ymmärrä, että jutussa vedettiin automaattinen yhteys ajokortin omaamisen ja autoilun välille. Sekä juttuun haastateltu ajokortiton 18-vuotias espoolaistyttö että jutun kirjoittaja näyttivät olettavan, että ajokortin mukanaan tuoman ajotaidon hankkiminen on suorassa yhteydessä auton omistamiseen ja autoilun suosimiseen. Eihän se näin mene.

Tällä Opelilla tuli ajettua monet muutot ja Ikea-reissut. Nyt se on jo autojen hautausmaalla.

Minulla on ajokortti, jonka ajoin heti 18-vuotiaana. Olen siitä lähtien autoillut sen verran säännöllisesti, että voin sanoa osaavani ajaa autoa. En ole mikään kokenut kuski, en mikään huipputaitava, mutta osaan käsitellä autoa sen verran hyvin että pääsen sillä suhteellisen turvallisesti ja sujuvasti paikasta A paikkaan B.

En ole kuitenkaan koskaan omistanut autoa. En näe sille mitään tarvetta. Tällä hetkellä asumme perheeni kanssa niin, että julkinen liikenne, pyöräily ja kävely palvelevat meitä oikein hyvin. Tarvittaessa voimme lainata vanhempieni autoa tai vuokrata sellaisen. Olemme keskustelleet asiasta Karhumiehen kanssa ja todenneet, että tämä järjestely sopii meille kaikista parhaiten.

Minulle ajokortin ajamisen tarkoitus oli aikoinaan ajotaidon hankkiminen. Minusta se on samaa luokkaa uimataidon kanssa eli kansalaistaito. Mutta aivan kuten uimataidon omaava ihminen ei välttämättä ole uimari, niin ei ajotaidonkaan omaava ihminen ole välttämättä autoilija.

Olen usein törmännyt tähän ajotaidon ja auton omistamisen välille vedettyyn yhtäläisyysmerkkiin ja kohdannut ihmettelyä omasta autottomuudestani. "Mutta miksi sinulla on ajokortti jos et kerran omista autoa?" "Sinä et omista autoa mutta sinulla on silti ajokortti?"

Osaan ajaa autoa, mutta en ole autoilija. Onko se oikeasti noin ihmeellistä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails