7.8.2012

Movie Monday #55 - Back to School

Leffamaanantai on palannut, ja nyt teemana on koulun alku.

Olen useasti sanonut, että minusta parasta kouluajoissa on se, että ne ovat ohi. Tämä ei ihan sataprosenttisesti pidä paikkansa, kyllä niihin kouluaikoihin ihan hyviäkin muistoja mahtuu. Kouluaikoinani kokema ahdistus liittyi enemmän lapsuuden ja teini-iän sosiaaliseen ilmapiiriin kuin itse koulunkäyntiin. Opiskelu ei ollut minulle koskaan mikään ongelma, vaikka olisinkin voinut olla paljon ahkerampi.

Paras kouluaikoja käsittelevä audiovisuaalinen teos ei ole elokuva, vaan TV-sarja. Niin sanottu elämäni puhutteli aikoinaan todella paljon. Siinä tiivistyi niin hienosti sekä kouluaikojen angsti ja ahdistus että ne ilon ja hauskuuden hetket, joita kyllä mahtui mukaan.

Freaks and Geeks -sarjan katsoin vasta nyt aikuisena, mutta silti pystyin samaistumaan päähenkilö Lindsayn yrityksiin luovia perheen, vanhojen ystävien, uusien ystävien ja ympäröivän maailman ristiaallokossa.Elokuvien puolelta on ehdottomasti mainittava John Hughes -klassikko The Breakfast Club, joka ei kai vanhene koskaan. Mean Girls ja Heathers ovat puolestaan kipeitä mutta samalla todella hauskoja kuvauksia siitä, miten julmia teini-ikäiset voivat toisiaan kohtaan olla.


Kotimaisista elokuvista mieleeni on jäänyt erityisesti Elena Leeven tähdittämä ja Alli Haapasalon ohjaama lyhytelokuva Ilona. Nimihenkilö on abiturientti, jonka ongelma on se, ettei hänellä ole ongelmia. Koska kaikki muut ystävät ympärillä tuntuvat kipuilevan, Ilona tuntee syyllisyyttä omasta ongelmattomuudestaan ja kehittää itselleen ongelman siitä ettei hänellä ole ongelmia. Elokuva toimii raikkaana ja hauskana opetuksena siitä, että joskus pitää muistaa olla onnellinen sellaisena kuin on.

1 kommentti:

  1. Nyt kun katsoo tuota yllä olevaa Freaks and Geeks-kuvaa, niin se on jotenkin enteilevä, sillä vaikka sarjassa itsessäänkin vasemmalla olevat nejä henkilöä olivat "eri jengiä" kuin oikealla olevat kolme, niin kyseisten näyttelijöiden uraa ajatellen vasemmasta jengistä tuli paljon nimekkäämpiä ja näkyvämpiä kuin oikealla olevista.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails