5.9.2012

Sinä pakotit minut tähän

Kahdeksanvuotiaan pienen tytön raaka murha isänsä ja äitipuolensa kynsissä on ollut viime päivinä paljon esillä. Syystäkin, sillä kyseessä on inhottava, hirveä ja raaka rikos jota ei pysty ymmärtämään. Tein eilen sen virheen, että vilkaisin iltapäivälehden uutisointia asian tiimoilta. Sen lisäksi, että lehden lukeminen aiheutti minussa suunnattoman pahaa oloa ja ahdistusta, kiinnitin huomiota siihen miten etenkin murhatun lapsen äitipuoli selitti tekojaan. Kaikesta huomaa, että se nainen on psykopaatti, ja tytön isä ilmeisesti myös, mutta silti tämä omien kamalien tekojen paremmin päin selittely pisti miettimään.

Mietin samaa aihetta viime viikolla kun satuin lukemaan Project Unbreakable -nimistä blogia. Kyseisessä blogissa seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan urhit  - miehet ja naiset - esiintyvät valokuvissa kantaen kylttiä, johon he ovat kirjoittaneet ahdistelijansa tai raiskaajansa sanat teon hetkellä. Näitä välillä pöyristyttäviä ja raivoa aiheuttavia tekstejä lukiessa mietin, miten eri tavoin ihmiset osaavat selittää itselleen parhain päin kaikista julmimmatkin tekonsa. Miten moni blogissa esiintyvistä uhrista onkaan saanut kuulla "Halunneensa sitä" tai "Pakottaneensa [raiskaajan] siihen".

Mikä saa ihmisen käyttäytymään näin? Miten joku voi satuttaa toista pysyvästi, jopa tappaa toisen ihmisen, ottamatta asiasta vastuuta? En millään usko että kaikki murhaajat, pahoinpitelijät ja raiskaajat ovat empatiakyvyttömiä psykopaatteja. Mikä sitten ajaa ihmisen tekemään tällaista? Muuta kuin vanha totuus, että ihminen on ihmiselle susi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails