23.10.2012

Gary Ross: Nälkäpeli (The Hunger Games, USA 2012)

Suzanne Collinsin huippusuositun kirjasarjan ensimmäiseen osaan perustuva Nälkäpeli on dystopia maailmasta, jossa teinien kuolemankamppailu on televisioviihdettä.

Tapahtumat sijoittuvat entisen Yhdysvaltain alueella sijaitsevaan Panemin valtioon, joka on jaettu 12:een alueeseen. Vahva keskusalue Captiol kontrolloi muita alueita rautaisella otteella, joka on kiristynyt sen jälkeen kun muut alueet yrittivät kapinoida sitä vastaan. Joka vuosi järjestetään suuri televisioitu Nälkäpeliksi kutsuttu kuolemankamppailu, jonne jokaisesta alueesta lähetetään kilpailemaan yksi teini-ikäinen tyttö ja yksi teini-ikäinen poika. Jotkut ilmoittautuvat vapaaehtoisiksi, suurin osa valitaan arvalla.


Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) asuu köyhällä alueella numero 12 äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa. Katniss on vahva ja taitava metsästäjä; hänen metsästystaitonsa ovat pitäneet perheen loitolla nälkäkuolemasta ja ansainneet hänelle arvostusta omassa yhteisössään. Kun on aika valita Nälkäpelin osallistujat, arpa osuu Katnissin siskoon Primroseen (Willow Shields). Pelastaakseen siskonsa Katniss tarjoutuu ottamaan hänen paikkansa. Hän saa parikseen vanhan koulutoverinsa Peeta Mellarkin (Josh Hutcherson).

Katniss nousee pian pelin ennakkosuosikiksi ja eräänlaiseksi altavastaajien sankariksi, ohi rikkaampien ja paremmin treenattujen ykkös- ja kakkosalueiden osallistujien. Pian hänen inhimillisyytensä sekä hänen ja Peetan kehittyvä ensirakkaus nostavat heidät ennakoimattomasti tapetille tavalla, joka ei miellytä vallanpitäjiä, mutta jolle nämä eivät voi mitään. Myös köyhien alueiden asukkaat alkavat Katnissin ja Peetan esimerkkiä seuraten nousta vaatimaan omia oikeuksiaan.


En ole lukenut Suzanne Collinsin kirjoja, mutta olen kuullut niistä hyvää. Elokuvana Nälkäpeli ei kuitekaan täysin täyttänyt odotuksiani. Se oli hienosti tehty ja taitavasti näytelty, mutta se tuntui jotenkin vanhan toistolta. Onhan näitä dystopioita nähty. Karhumies totesi Battle Royale- elokuvan olevan paljon parempi, itse en voi tätä vertailua tehdä kun en ole BR-elokuvakaan nähnyt. Nälkäpeli oli oikein menevää yhteiskunnallisesti kantaaottavaa viihdettä, mutta suurempaa vaikutusta se ei minuun ainakaan vielä tehnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails