17.11.2012

Globosnobin anatomia

Törmäsin noin viikko sitten Katleena Kortesuon blogissa hienoon sanaan globosnobi, joka kuvaa juuri sellaista ihmistyyppiä jota olen karsastanut niin kauan kuin muistan.

Millainen ihminen sitten on tämä globosnobi. Minäpä kerron. Tällainen on suomalainen globosnobi, vaikka tämän ihmistyypin esiintymisalue ei todellakaan rajoitu vain armaaseen kotimaahamme. Tosin hän itse saattaa kuvitella niin.

Kuva: Anton Belovodchenko
Globosnobin mielestä kaikki mikä tapahtuu ulkomailla, on hienompaa kuin Suomessa. Siis aivan kaikki. Kun Suomessa naisten työssäkäynti lähti nousuun, Globosnobi kertoi tuhahdellen miten "maailmalla" (tai ainakin "Euroopassa" ja jos ei siellä niin "Ruotsissa" viimeistään) äidit hoitavat lapset tunnollisesti kotona ja se on paras ratkaisu. Kun sitten taas kehitys kääntyikin toiseen suuntaan, niin Globosnobi olikin yhtäkkiä sitä mieltä että suomalaisten pitäisi kyllä ottaa äitien työllistymisessä mallia sieltä "maailmalta", jossa kaikki on luonnollisesti paremmin.

Globosnobi nyrpistelee aina nokkaansa kaikille suomalaisille keksinnöille ja tuotteille. Nokian kännykänkin hän hankki vasta kun ne rupesivat myymään "maailmalla" ja tietenkin "Ruotsissa", koska vasta kun joku "ulkomaalainen" kehuu suomalaista tuotetta se on Globosnobin mielestä noteeraamisen arvoinen. Angry Birdsiä hän pelaa siksi koska hänen "ulkomaalainen" liiketuttavansa tykkää siitä. Globosnobille kaikki suomalainen pitää käyttää ensin "ulkomailla" hyväksymiskierroksella ennen kuin se kelpaa hänelle.

Globosnobille "ulkomaalaisten" sana on tie, totuus ja elämä. Hän nielee purematta kaikki subjektiivisimmatkin mielipiteet Suomea koskien keneltä tahansa risteilyturistilta, kunhan kyseinen mielipide vain on negatiivinen. Perusteluksi käy se, että kyseinen ihminen on ulkomaalainen ja näin ollen Parempi Ihminen. Myös pitkään "maailmalla" asunut suomalainenkin kelpaa referenssiksi, kunhan tämänkin henkilön mielipiteet ovat negatiivisia.

Globosnobi kokee kauhun hetkiä kohdatessaan "ulkomaalaisen", joka kehuu Suomea. Mutta hän toipuu nopeasti, sillä hän voi rauhassa mitätöidä kommentin pelkkänä "kohteliaisuutena" ja subjektiivisena mielipiteenä. Pitkään ulkomailla asunutta suomalaista joka haluaa palata Suomeen ja viihtyy täällä ei Globosnobi halua noteerata lainkaan.

Globosnobi matkustaa "ulkomailla" vaaleanpunaiset lasit silmillä ja näkee kaikkialla vain kaunista ja hyvää. Hän ei ole koskaan viettänyt missään maassa kahta viikkoa pitempää aikaa ja hän käyttääkin nämä käynnit tehokkaasti hyväkseen todistaakseen itselleen omaa oikeassa olemistaan. Suomeen paluu johtaa aina monen päivän valitukseen sosiaalisessa mediassa aiheista ilmasto, ruoka ja ihmisten rumat vaatteet.

Globosnobi ei kaikesta huolimatta kuitenkaan koskaan oikeasti haluaisi muuttaa ulkomaille. Hän saattaa väittää muuta, mutta syvällä sisimmässään hän tietää, että ulkomaille muutto pakottaisi hänet katsomaan totuutta silmiin, oikeasti kyseenalaistamaan maailmankatsomustaan ja ehkä vähän nöyrtymään. Tämä olisi Globosnobin tarun loppu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails